RAZUM I OSJEĆAJI

 

Poštovani Facebook prijatelji,

Evo i mene natrag nakon nekoliko dana prisilnog “odmora”. Danas želim komentirati izjavu jedne važne osobe u hrvatskoj politici “kako se država vodi razumom a ne osjećajima”. Evo što ja o tome mislim.

Da sam bio vođen razumom a ne osjećajima, nikada se ne bi vratio u Hrvatsku iz Australije 1990. i stavio na raspolaganje prvom predsjedniku dr. Tuđmanu i hrvatskom narodu.

Da su hrvatski branitelji u Vukovaru bili vođeni razumom a ne osjećajima, nikada ne bi golim rukama jurišali na tenkove JNA i stavljali svoj život na kocku i ginuli u obrani Vukovara i cijele Hrvatske.

Da je bio vođen razumom a ne osjećajima, dr. Franjo Tuđman bi svoju mirovinu proveo u pisanju knjiga i istraživanju povijesnih događaja, a ne svoj život žrtvovao u borbi za samostalnu hrvatsku državu u vrijeme kad je cijeli svijet bio protiv rušenja Titove Jugoslavije i stvaranja slobodne hrvatske države.

Da su hrvatski iseljenici od 1990. do 1995. bili vođeni razumom a ne osjećajima, ne bi za obranu Hrvatske od velikosrpske agresije poslali nekoliko stotina milijuna dolara.

Da je hrvatski narod tada suoćen s najmoćnijim silama svijeta kroz devet stoljeća bio vođen razumom a ne osjećajima, davno bi nestao i odustao od borbe za svoju slobodu.

Da sam bio razuman, a ne naivan i pun osjećaja i ljubavi za Hrvatsku i hrvatsku narod, ostao bi u Australiji i bio multimilijuner i danas ne bi živio sam i bio “prosjak” u Hrvatskoj. Naravno, to je bila moja odluka i nije mi žao.

Političari koje vodi samo razum tj. interes, ne vole ni svoju državu ni svoj narod, a još manje su se spremni žrtvovati, i u konačnici ne mogu biti uspješni. Bolje je da na vrijeme odstupe, prije nego što do kraja unište narod kojem pripadaju, ali koji ne vole dovoljno da bi se suprostavili svojim stranim šefovima.

U zaključku, da hrvatski narod nije 1990 i 1991. imao izuzetno jake osjećaje i ljubav za svoj Dom i Domovinu, ta važna osoba u današnjoj hrvatskoj politici vjerojatno bi sada bila samo službenik u Titovoj ili Miloševićevoj Jugoslaviji tj. velikoj Srbiji. Nadam se da nikada više neće dati tako nepromišljenu izjavu.

Slika: susret s dr. Franjom Tuđmanom u Kanadi 25. studenoga 1989.